Maciej Zaremba är en av mina favoritjournalister, inte minst för hans fantastiska serie om arbetsplatsmobbing i höstas. På DN.se kan man idag läsa På chefskurs med Kafka, där han egentligen redogör för några forskningsresultat av framförallt Ingrid Tollgerdt-Andersson, professor i ekonomisk psykologi. Tydligen är det dåligt för medarbetarnas kranskärl (alltså hälsa) om chefen varit på ledarskapskurs. Chefer som pratar mest om medbestämmande, trivsel etc. har de sjukaste medarbetarna. Växeln de vill dra på det i artikeln är att tydligt ledarskap, alltså där chefen är tydligt chef, alla vet vem som har ansvaret etc är mer hälsosamt än ett sådant där ansvaret ”flyter ut” i organisationen. Intuitivt låter det mycket vettigt och jag gillar att de undersökte vårdanstalter, så att det inte var så att man jämförde helt olika branscher. Det kan ju vara så att inom vissa områden är personalen mer sjuk, och en viss ledarstil populär, utan att det har med varandra att göra.

Vad Kafka hade med det hela att göra var alltså att de gjort ett experiment där hälften av cheferna fick gå på traditionell ledarskapskurs, och hälften fick vara med/uppleva en slags existentialistisk performance art/teaterhybrid ett antal kvällar istället. Detta verkade påverka cheferna mer på djupet, fick dem att ställa ”de stora frågorna” och de uppvisade senare mer moralisk ryggrad och deras medarbetare mådde bättre. Ganska fantastiskt på sätt och vis. Men det känns fullt rimligt också. Att ha en djup upplevelse kring ”the human condition”, fundera på vad som är gott, vad som är modigt, nödvändigt… Sådant som konsten när den är som bäst, provocerar fram bättre än det mesta. Det gör oss till bättre människor. Inte konstigt att det också gör oss till bättre chefer.

Tagged with:
 

One Response to Konst bättre än kurs för ledarutveckling

  1. Mattias Jansson skriver:

    Intressant – människa – ledare, jag håller med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>