Att sätta upp mål kan vara riktigt kraftfulla saker, speciellt om du tänkt igenom inte bara vad utan hur du ska nå dem. Med ett tydligt mål för ögonen kommer massor av chanser för att agera mot målet att uppenbara sig.

Det är inget magiskt med det förstås. Vår uppmärksamhet är väldigt selektiv. Kanske du lagt extra märke till reklam för den mobiltelefon du nyss köpte. Eller så har du precis lärt dig ett nytt ord, och plötsligt hör och ser du det överallt, fast du tycker dig aldrig stött på det tidigare. Det är den mest uppenbara förklaringen, och duger egentligen ganska långt.

Men själva poängen med målsättning tycker jag är att hjälpa dig prioritera. Om du har ett tydligt mål blir det lättare att se vad man ska välja i vardagens alla små och stora valsituationer.

Som du säkert märkt med önskningar så blir det inte alltid som man tänkt sig, även om man fick precis det man ville ha. Omständigheter ändras, du förändras, i någon mån är det en oundviklig del av livet att inte längre vilja ha det man fick. Men det handlar också om hur du väljer dina mål.

Ju klarare du är över dina värderingar, desto enklare att sätta mål som verkligen ligger i linje med dem. Om du värderar mycket fritid, mer än du värderar rikedom och status, kanske en hotshotkarriär egentligen inte är ett speciellt bra mål. (eller?)

Den här övningen (på Scribd), som jag lärde mig via Martha Beck (läs hennes artikel, den förklarar mer utförligt plus hon skriver fantastiskt och det var helt hennes idé :), syftar till att använda en eller flera av dina nuvarande önskningar och mål, för att hitta kärnan varför målen ser ut som de gör. Slutligen kan du använda denna kärna som ett filter mot världen för att hitta andra, nya, kanske lättare uppnådda mål som du inte hade väntat dig!

Poängen är inte att du ska ge upp ditt stora mål, men om det blir effekten så är det ok. Poängen är att hitta fler mål i linje med dina värderingar, och kanske oftare kunna känna måluppfyllnad.

Arbetsblad – Finn oväntade mål

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>