Jag har börjat januari med någonting jag aldrig gjort tidigare. Jag har nämligen registrerat mig på en webbkurs i, typ, personlig utveckling. Att jag aldrig gjort det tidigare är att jag nånstans tycker att det känns lite… ja, töntigt. Det är en del av min identitet att jag, när jag studerar psykologi, inte läser på psykologprogrammet, inte är intresserad av terapi eller någonting ej baserat i vetenskap.

Men, jag såg det här TED-talet av Brené Brown och tyckte det var så bra. Är det något av min lilla livsvisdom jag försöker förmedla till mina yngre systrar så är det ungefär det här. Gör inte våld på dig själv. Relationer är inte en tävling i vem som älskar minst, som om det skulle ge värdefull makt över den andra på nåt vis. Det är en ynnest att älska, inte bara att bli älskad. Du måste försöka göra det du vet är rätt, hur läskigt det än känns. Du kan inte förändra andra människor. Lev sant mot dig själv helt enkelt, vad det nu innebär för dig.

Strax därefter surfade jag in på Mondo Beyondo där de precis skulle starta en några veckor lång webbworkshop med Brené baserad på hennes bok The gifts of imperfection. Min glädje över Brenés session, ihop med min nyfikenhet på hur såna där webbkurser egentligen fungerar (eftersom jag funderat på om man skulle kunna göra något sånt själv) fick mig att slå till. Jag räknade de $99 som en investering i att lära mig om webbkurser, och kanske som en bonus skulle jag lära mig något om ”whole heartedness”. Det var kanske lite en rationalisering. För att inte vara en ”woo”. Men Brené själv i sin session framstår ju som en ganska ”heady” person, så det fick mig att känna mig lite tryggare med beslutet. Och jag gör ingenting ironiskt. Så jag är officiellt en person som ibland köper amerikanska ”självhjälpsböcker” (ogillar ordet men…) och får ut någonting av det.

Kursen började i måndags så jag har kört en vecka nu. Det är intressant! Upptäcka vilka motstånd man har och hur de ser ut. Vi ska till exempel skriva ett brev till oss själva nu vecka 1. Har inte börjat för det känns lite töntigt. Och då frågar jag samtidigt mig själv: jaha, och vad gör det om jag gör någonting töntigt i en kvart då? Är jag då en töntig människa? I vissa andra sammanhang är jag snarast stolt över att gilla eller vara det som vissa skulle kalla töntigt, eftersom jag i min tur tycker att de som tycker så är ängsliga och motsatsen till whole hearted.

Nåväl, tänkte i alla fall rapportera lite från webbkursen framöver. Hittills tycker jag man fått värde för pengarna.

Mondo Beyondo: Dream Big

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>