En av de första appar jag skaffade till min iPad var Kindle app, och bland de första böcker jag köpte var Leadership and the new science av Margaret Wheatley. I stort kan man väl säga att hon använder den ”nya vetenskapen”, kvantfysik, som metafor för organisering på mer makronivå (alltså oss människor emellan). Men hon gör det väldigt bra. Framförallt är det spännande att börja tänka kring organisering i termer av fält, attraktorer och processer snarare än saker, delar, hierarkier.

Likt ljus kan vara både vågor OCH partiklar, vill hon att vi ska förstå organisationer.

stop teaching facts—the “things” of knowledge—and focus, instead, on relationships as the basis for all definitions. /…/ move away from our need to think in terms of separate, polar opposites. /…/ There is no need to decide between two things, pretending they are separate.

Vad insikten om tillvarons komplexitet egentligen innebär är att det är svårare att planera än man tror. Det finns en tendens att tänka att planering ska fungera om man bara kan kontrollera och överblicka ”alla” parametrar. Men det går inte. Och planering och traditionella utrullningar av förändringar misslyckas ofta därför. Det enda vi kan organisera kring är MENING, menar hon. Det enda som ett fyrtorn kan lysa upp vår väg.

The call of meaning is unlike any other, and we would do well to spend more time together listening for the deep wells of purpose that nourish all of us. /…/ Whether we believe that we create this meaning for ourselves in a senseless world, or that it is offered to us by a purposeful universe, it is, after all, only meaning that we seek. Nothing else is attractive; nothing else has the power to cohere an entire lifetime of activity.

Jag funderar på det där. Jag tror att det är ett mer meningsfullt sätt att -förstå- organisering, än någon maskinmetafor. Men kan inte bestämma om det har konsekvenser för hur man gör. Den här fronten av planering och ordning, det Czarniawska kallar the logic of representation, fyller ju någon funktion också, annars vore den inte så livaktig. Samtidigt, har man någonsin jobbat i en byråkratisk organisation så vet man att det är väldigt trögrörligt, ineffektivt, väldigt mycket tid och energi och i slutändan glädje och lust går till spillo. När jag jobbade i ett sånt projekt kände jag hur själva livslusten började rinna iväg, för att inte prata om arbetslusten. Jag tror man vågar påstå att det finns bättre sätt att organisera på.

En sak som är mycket fiffigt med kindle app är att man kan hitta sina understrykningar & anteckningar från boken på webben. Dock verkar den sammanställa alla så jag kan inte visa exakt mina här. Men jag sparar i min Evernote så det blir sökbart för framtida refererande.

Tagged with:
 

One Response to Boktips: Leadership and the new science

  1. hakanj skriver:

    Verkar intressant. Ska jag genast beställa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>