Det finns så mycket som internet och sociala media kan användas till, men det som ligger mig varmast om hjärtat är som kunskapsverktyg. Internet är fantastiskt för den som vill lära sig – vad som helst. Det finns så mycket att läsa, att se, det finns en rik kontext och det finns communities av hjälpsamma människor att nå ut till.

Men, det är också mycket att hålla ordning på. Informationen sprutar som ur en brandslang. Mycket händer på twitter som bara försvinner ut i evigheten. Med Keepstream kan du söka fram och spara innehåll i egenkuraterade samlingar. Här är en samling tweets på temat ”shadow IT”. Jag har intresserat mig för ämnet tidigare och här dök det plötsligt upp ett finfint exempel. Man kan samla klipp från olika ställen och embedda direkt i till exempel en blogg, även om jag inte vill göra det nu för den samlingen är lite stor. :) Det som är så bra med Keepstream är att du inte bara läser tweets utan i samlandet och sorterandet av information i en samling så bearbetar du materialet – det blir en slags story. Kuratorprocessen är i sig ett slags sensemaking som underlättar lärande.

En tjänst jag hittade idag är Trunk.ly som hjälper dig hålla ordning på alla länkar som flyter omkring. Du kopplar ihop det med några tjänster – twitter, facebook, delicious – så samlar trunk.ly in de länkar du på något vis interagerar med – som du postar själv, retweetar, favoritar eller sparar. Jag har länge önskat mig exakt en sådan här tjänst, då jag många gånger velat återfinna nån länk jag postade på facebook för fem månader sen, ungefär. Att leta på facebook är mödosamt eftersom det inte finns någon sökfunktion för det, man får bara bläddra bland hundratals sidor av postade länkar.

Också i sparspåret är ThinkUp, en applikation du installerar på egen server och kopplar ihop med twitter och facebook. Alla dina uppdateringar sparas och du får statistik över vilka uppdateringar som resulterade i mest interaktion, vilka av dina följare som är mest si eller så och så vidare. Jag vet inte riktigt vad jag ska med alla sparade tweets till. Men jag skriver sällan dagbok nu för tiden och vill gärna spara något. Jag vill också känna att jag äger min egen output, att den inte är inlåst i någon annan tjänst.

Slutligen vill jag tipsa om Amplify, en tjänst som kombinerar mikrobloggande med webbklippande. Jag lockades till tjänsten av att folk jag gillar twittrade så spännande saker från den, och det är fortfarande packat med högintressanta klipp och inlägg. Så det är ett ställe jag gillar framförallt för ”the crowd” snarare än för funktionaliteten. Men jag gillar också webbklippfunktionen där man enkelt citerar de bästa bitarna ur en text, skriver till sen egen spin eller kommentar på det hela, och postar till sin ”amplog”. Är inte helt hundra på vilken plats eller niche som verkligen finns för Amplify men jag gillar ändå det halvlånga formatet och som sagt, än så länge är det många spännande människor där så brusnivån är mycket låg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>