Vad är introversion? Det allra enklaste självtestet är att svara på frågan: ”Hur laddar du batterierna?” Är det ensam eller i interaktion med människor? Att vara introvert är inte att vara blyg, eller att inte tycka om människor. Jag tycker det är jätteroligt att gå på fest, men jag är oftast helt slut efteråt och måste vara själv en lång stund. Intro- och extroversion är också en glidande skala, man kan vara mer eller mindre. Det handlar inte bara om ”människor” heller, utan andra tecken på introversion är att man behöver lugn och ro för att kunna tänka, att man helt enkelt blir trött av en massa intryck och aktivitet omkring en. Å andra sidan har man sällan tråkigt i sitt eget sällskap eftersom man har en massa intressanta saker att tänka på.

Bild av pixteca, Creative Commons BY-NC

Många googlesök som landar på mindspark handlar om olika kombinationer av introvert + jobb. Kanske folk vill att någon ska berätta vilka jobb som passar för en introvert person?

Det finns böcker som gör sånt men jag vet inte om jag tycker att det är så meningsfullt. Det finns så många olika faktorer som spelar in i att välja arbete. Hur viktigt är det med fast anställning, rutiner, hög lön, jobba med något meningsfullt och intressant, flexibla arbetstider…? I alla de frågorna är det dina värderingar och intressen som är viktiga, och de bestäms inte av det faktum att du är introvert.

Men det är heller inte irrelevant att du är introvert, förstås. Vissa arbetsuppgifter är mer påfrestande för en introvert person och det är då bra att ha rett ut vad man värdesätter i ett arbete, vad man vill ha, så man kan bestämma om det är värt den extra påfrestningen eller inte.

Eftersom många arbetsmiljöer inte är anpassade för introverta personer har du mycket vunnet på att känna dig själv och känna till knep för att försöka anpassa arbetsmiljön så som du vill ha den.

Om jag ska ge mina egna högst personliga tips kring arbete som introvert så är det dessa.

Tips

Ta inte ett jobb där du förväntas vara ”tillgänglig” hela tiden och när som helst kan avbrytas. Jag tycker om att tänka. Det är viktigt för mig att kunna få tänka en tanke från början till slut. Att sitta i call center och ta emot samtal HELA DAN går alltså bort.

Även i jobb där det inte direkt är själva arbetsbeskrivningen att vara tillgänglig så kan det ofta hända att folk vill fråga dig saker eller kommer med andra avbrott. Ibland kanske det passar och är ok, ibland inte. Anpassa din miljö: säg nej. Om du kan, gå till en plats där du kan stänga dörren om dig. Säg ”jag har tid om 20 minuter, jag kommer till dig då”. Du behöver inte svara i telefonen bara för att den ringer.

Var så social som du känner att du orkar och som du behöver för att inte stöta dig med arbetskamraterna, speciellt i början på ett jobb. Om du behöver, ta lite tid för dig själv. Till exempel en promenad på lunchen eller i värsta fall, utnyttja toalettpauserna! Det låter kanske galet men det beror så mycket på vad man har för arbetssituation. Med eget kontor och mycket ostörd tid kanske det känns jätteroligt att luncha länge med kollegor. I ett frenetiskt kontorslandskap där du är omringad av ljud och rörelser från människor och maskiner hela dagen kan som sagt varje ensam liten paus vara ett viktigt andningshål.

Om ditt arbete är påfrestande ”intrycksmässigt” så kanske du måste anpassa din fritid efter det. Fyll inte kvällarna med ÄNNU mer sociala aktiviteter eller annat som översköljer dig med input när du egentligen behöver tiden till kontemplation eller någon annan introvert aktivitet för att ladda batterierna. Om det är viktigt för dig med en aktiv och social fritid är det förstås mer noggrannt att du tar ett introvertare arbete! Jag försöker spara min ”utåtfokuserade” energi till de tillfällen som räknas, till exempel en väns möhippa häromveckan som pågick hela dagen och kvällen, och en rolig konferens där jag skulle prata. Om man är uppmärksam på vad som ger energi och vad som gör en utmattad så lär man sig snart hur man fungerar bäst och kan försöka anpassa sitt liv efter det.

En sista grej är att inte låta sig skrämmas bort från jobb ”med människor” eftersom man kanske tror att introvert = tycker det är jobbigt med människor. Det beror mycket mer på vad för slags förhållande till människorna som krävs. Jag trivs väldigt bra med att mitt arbete har inslag av att hålla utbildningar och att vara pedagogisk, hjälpa andra att nå förståelse. Men det är en annan sak än att förväntas vara vårdande (vilket jag inte kan uttala mig om som yrkeskategori) eller att vara ”tillgänglig” rent allmänt, något som i alla fall jag finner påfrestande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Tagged with:
 

One Response to Introvert på jobbet

  1. 1984 skriver:

    Bra skrivet, skickar det här vidare till folk så att de förstår min (och andras) situation bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>