Igår när vi var på Konsum i Sundbyberg noterade jag att de hade entrecôte från Naturkött. Det är kött från nöt som är uppfödda på gräsbete och finessen med det är, förutom att det är mer naturligt för djuren än att äta ensilage, att det har flera gånger högre halt Omega-3. Och mer omega-3 vill man ha, i modern västerländsk kost får vi i oss ungefär 25 ggr så mycket omega-6 som omega-3, medan det ”borde” vara bara ungefär dubbelt så mycket. Överskott på omega-6 har kopplats ihop med cancer, hjärtsjukdomar, inlärningssvårigheter, övervikt och problem med bland annat immunförsvaret och det reproduktiva systemet. Alltså: naturbeteskött. 209 kr/kg kostade det och var fina marmorerade bitar på 8-900 g.

Idag bestämde jag mig för att googla lite på just Naturkött och fann att några personer hade haft problem med att köttet luktade illa när de öppnade vacuumförpackningen och att det tydligen hade att göra med kylkedjan. Köttet ska egentligen förvaras i max +4 grader. Vi hade nu lämnat det nästan ett dygn i vårt +7-kylskåp men det var inga problem. Vi stekte köttet i smör, salt & peppar på och serverade med lök- & tomatsallad och béarnaise. Det var fantastiskt! Kanske var det inbillning, kanske bara att jag var hungrig innan, men jag tyckte det var mycket godare än entrecôte brukar vara. Det kanske var dyrt men jag kommer definitivt att köpa igen.

On another note såg jag nyss på Gordon Ramsay’s The F-Word där de pratade om ”världens farligaste ost”, Casu marzu. Det är en sardinisk delikatess, där man ställer ner en ost i källaren i några veckor och väntar på att den ska invaderas av av ostflugors larver. Larverna gör osten väldigt mjuk, och den ska vara extremt skarp i smaken. Åh, och skydda gärna ögonen om du äter osten, larverna är kända för att kunna hoppa upp emot 15 cm och pricka ögonen. För att få tag i osten får man vända sig till den svarta marknaden då det är förbjudet både att sälja och servera den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>