När jag började jobba som SAP-konsult för drygt två år sen var det för att det kändes spännande att hjälpa kunder implementera system som ska hjälpa dem att arbeta bättre. Erbjuda bättre beslutsunderlag, strömlinjeforma administration och alltså frigöra tid för den sortens arbete bara människor kan göra.

Efter min kandidatexamen i psykologi kändes det som helt rätt val att göra, och det har varit mycket intressant att möta alla de olika sorters kunder och kollegor som jag haft turen att möta, i Sverige och i Indien. Men jag rör mig genom livet inte på någon spikrak räls utan lite spiraliskt, med återbesök i gamla intressen men berikad av mer av allt. Mer erfarenhet, fler år under bältet. :)

Därför tar jag till hösten ett brejk från utförandet av SAP-implementationer till förmån för att fördjupa mig kring HUR vi människor arbetar, hur vi organiserar vårt arbete, detta mitt största intresse.. Min plan är en masterexamen i organisationspsykologi.

Några av de frågor som väckts under tiden jag jobbat i ett kunskapsföretag, och med implementering av affärsystem är:

 • Knowledge management – hur håller man kunskap levande och frodande (utvecklas, byggs ständigt på) i en organisation?
  • Betydelsen av utrymme för reflektion för att förvalta och utveckla kunskap?
  • Eget lärande hos kunskapsarbetare. Praktiker.
  • Systemmässigt – infrastruktur värdigt ett kunskapsföretag. System som matchar människors sätt att lära sig och kommunicera närmare än ”epost”.
   • Sociala media kan göra det stora företaget som ett litet företag, med närhet och synlighet: vad jobbar folk med? Vad har de för problem som jag kan svara på? Vem kan det jag behöver hjälp med?
 • Konsultföretag som vill ”uppåt” i värdekedjan, bli mer innovativa, gå före inte bara ”utföra”/sälja timmar – vilka kompetenser behövs, vilka praktiker på plats i organisationen behövs? Hur skaffar man sig det?
 • Hur ser system för miniinnovation ut? Att fånga upp idéer, gå från idé till handling, experimentera lite, ship early ship often, get things out there!
 • Medarbetares motstånd vid förändringar – hur gör man stora systemimplementationer så smidigt som möjligt? Hur arbetar man innan för att få fram en bra och verkligheten speglande kravspec? Hur förbereder man sin organisation att ta emot systemet?
 • Hur förändras berörd personals arbetsuppgifter efter införda system – får de mer tid till ”annat” eller blir alla systemförvaltare istället? Är de nöjda med hur det blir?

Det är vad jag har tänkt använda min hjärna till de närmsta två åren. Förhoppningsvis kan det bli mycket bloggat och annat skrivet på temat också. Min ambition är att försöka var mer öppen utåt och sprida det jag lär mig direkt. Under grundutbildningen kände jag att jag måste bli ”klar” i någon mening innan jag skulle ha något att berätta för någon annan om mitt ämne. Men den här gången är jag ju redan klar, i så fall (egentligen inte alls klar förstås, för vad är att ”bli klar”? det är en chimär att vänta på, bara att sätta igång!),  och känner att det finns mycket spännande och fantastiskt att berätta om. Det är ju därför jag har den här bloggen.

Jag tänker mig också att jag själv kommer att lära mig mer om jag kan hitta ”storyn” i det jag läser och skriver om, och kan jag sätta in det i ett sammanhang kan jag lika gärna berätta om det.

Min konsulterfarenhet + vetenskaplig metodik kommer att bli en killer combo tror jag. :) I vilket fall ska det bli jäkligt kul.

Tagged with:
 

3 Responses to Att ta sig fram på krokiga vägar

 1. Ola Skoog skriver:

  Spännande, lycka till! Ser fram emot ditt framtida bloggande!

 2. […] Jag har inte haft så mycket tid, och framförallt inte ro, till att läsa och tänka och skriva om intressanta och meningsfulla saker. Till hösten ska det bli ändring på det. Det är åtminstone hela tanken med att ta mig åter till universitetsmiljön. […]

 3. Emma skriver:

  Ser fram emot att följa dina reflektioner under studierna!
  //Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>