29/365: Odd one out
Image by Sarah and Mike …probably via Flickr

I kategorin ”psykologiska experiment och fenomen du måste känna till enligt Gisela” hamnar en studie av Solomon Asch i topp.

Aschs studie handlar om konformitet och människors ovilja att avvika från gruppen. Och hur man kan rubba detta.

Experimentet gick till så att en grupp människor samlades under förevändningen att man skulle göra ett syntest. De fick se bilder så som den nedan och fick frågor om vilket streck som var längst, vilka streck som var lika långa och liknande. Varje person gav sina svar högt inför hela gruppen. Egentligen var det bara en person per omgång som var den riktiga försökspersonen, resten av personerna var Aschs medhjälpare. Aschs hypotes var att människor skulle ge rätt svar eftersom rätt svar var väldigt tydligt, även om forskarens medhjälpare uppgav fel svar. Utan tryck att ge fel svar var det bara 1 av 35 som gav något fel svar alls, men med medhjälparnas tryck visade det sig att 75 % av försökspersonerna gav fel svar minst en gång, och 32 % gav fel svar majoriteten av gångerna. Behovet av konformitet var alltså mycket större än Asch hade trott.

Men behållningen med experimentet är inte så mycket att många människor tenderar att välja konformitet, utan hur lätt man kunde bryta konformiteten. När alla gav ett felaktigt svar, var risken stor att försökspersonerna också gav ett felaktigt svar. Men det räckte att bara en person sa någonting annat för att konformiteten hos försökspersonerna skulle sjunka. Medhjälparen som skulle avvika behövde alltså inte ge rätt svar för att försökspersonerna skulle säga vad de tyckte sig se, utan det räckte att ge ett avvikande svar jämfört de andra.

Att säga sin mening behöver inte alltid handla bara om att säga sin mening, utan också om att göra det enklare för andra att också säga sin mening. Jag tycker att det är en väldigt viktig lärdom för hur man skapar en mer öppen miljö med ”högt i tak” – något som förutom att det är trevligare dessutom är viktigt för att främja innovation i organisationer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Länkat till Intressant!

Reblog this post [with Zemanta]
Tagged with:
 

5 Responses to Bästa psykologiexperimenten: Konformitet

  1. Bengt Alvång skriver:

    Det var en tröst. I ”De ofrivilliga” finns ett antal scener som får en att vrida sig obekvämt i biostolen. En är där det ovanstående experimentet görs, och ”läxan” blir liksom att en människa är svag inför grupptryck. Därför var det mycket intressant att se den andra positivare sidan av saken. Hoppet är inte ute, alltså.

  2. gisela skriver:

    Hoppet är verkligen inte ute! Man behöver bara göra valet att avvika. :) Och om det känns svårt att avvika ”för sin egen skull” så kan man ju tänka på att det även är för andras skull. De kanske inte vågar avvika men om DU vågar det så hjälper du dem att våga också.

  3. […] del 1 av de Bästa psykologiexperimenten, ”Konformitet” på […]

  4. […] film om konformitet som tar upp lite olika sidor av socialt tryck. Vår hjärna klarar inte t.ex. inte av att separera […]

  5. […] början av bloggens liv skrev jag om ett klassiskt experiment av Salomon Asch, som visade hur stark viljan att vara konform med gruppen kan göra att folk litar […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>