Nu har jag använt Google Wave i två dagar, och tänkte dela med mig av mina första intryck.

För det första. Det är definitivt inte något ”nytt Facebook” eller liknande. Det är över huvud taget inte en väl utvecklad social mediatjänst. Du har ingen ”profil” att underhålla mer än man har i sin vanliga epostklient. Det kanske det kan bli mer social web av det, men låt oss för tillfället fokusera på Google Wave är och vad det gör bra.

Kodaren & techbloggaren Gina Trapani liknar det vid realtidswikipedia. För olika sorters dokumentskapande känns det förträffligt, och överlägset e-post. Även för andra sorters organiserande, där man behöver andra människors input i det man jobbar med. Det känns användbart för små, och kanske stora, grupper av människor medan användningsområdena för en enskild individ inte är stora.

Jag tänker att wave vore toppen för utbildningssyften. Grupparbeten, kontakt med handledare, e-kurser. I en wave kan man redigera simultant om man vill, och kommentera på varandras text. Lägg till gadgets för konferenssamtal och whiteboard, eller lägg till bilder, youtubevideos, presentationer från SlideShare och så vidare. Det finns tillägg för LaTeX (matematiska symboler), för att highlighta kod och lite allt möjligt redan. I Googles demo visar de också Rosy Etta, som inte verkar fungera för tillfället, en robot som översätter det som skrivs i en wave till något av 40 olika språk. Personer som talar olika språk kan alltså, i någon mån, samarbeta i realtid trots språkbarriär.

Eller, tänk en föreläsning där flera studenter är inne på samma wave samtidigt och tar anteckningar!

Jag tänker mig också att Wave skulle funka bra i rekryteringsprocessen. Säg att man ska anställa en person. Chefen kan initiera en wave på temat. Ange vad tjänsten är, vad den tänker om profilen för den som ska anställas. Hon lägger till sin chef för att kolla på och godkänna idén kanske. Addera en rekryterare för att finslipa specifikationerna och skriva annonsen. Och sedan lägga till en robot som publicerar annonsen på flera sajter samtidigt. Sen vore det förstås toppen om alla ansökningar kunde landa som nya blips i en annan, eller samma, wave som man sen sammanställer och exporterar i nåt bra format, eventuellt.

Nu svävar jag ut lite i sånt som inte finns än. ”Någon” måste skriva robotarna och gadgetarna som ska göra det möjligt. :) Men bra exportfunktioner, det är något jag önskar mig nu genast. Eller publiceringsverktyg som är bra, om jag vill använda innehållet i en våg till en bloggpost, eller slå samman folks olika ”blips” till en enda textmassa.

Till sist tänker jag att Wave passar ypperligt till organiserande av olika slags event, fester, utflykter, seminarier. Som Geek Girl Meetup till exempel, dit jag ska i slutet av oktober. Där lottar jag förresten ut två inbjudningar till Google Wave till den som känner sig manad att ge sig i kast med vågorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>