Idag har jag läst om två olika försök att från ledningshåll paja de anställdas möjligheter att själva organisera sitt arbete så som de vet behövs. I ena fallet: som behövs för att göra ett bra och säkert jobb och inte utsätta sig själv, sina kollegor och inte minst, kunderna, för livshotande risker. I det andra: som behövs för att göra ett bra jobb och inte bryta mot mänskliga rättigheter.

Ryanairs piloter varnar för flygsäkerheten – ”piloter känner sig allt mer pressade av sina arbetsvillkor som kontraktsanställda, där det gäller att leverera enligt avtal, vara flexibel och beredd på förflyttningar och förändringar, att själv stå för vissa kringkostnader och att inte bryta mot någon av alla paragrafer, för då blir det kontraktsbrott.”

Storbråk pågår inom Arlandas gränspolis – ”Regimskiftet är tydligt. Tidigare har inga som jobbat med asylärenden varit uniformerade. Nu ska vi ha uniform och vara beväpnade med skjutvapen, batong och pepparsprej – vilket är direkt olämpligt i vårt jobb. De har omplacerat många av oss från det äldre gardet, som jobbat med asylärenden i över 30 år och kan reglerna.”

Till kursen i Organisationspsykologi som jag nyligen avslutade skrev jag ett paper om så kallade disorganisatoriska effekter av att ha mycket inhyrd personal. Det påverkar säkerheten dåligt på olika sätt. Det här är nog inte lika bra som mitt förra paper men då det kändes så aktuellt idag bestämde jag att good enough är good enough helt enkelt.

Tagged with:
 

2 Responses to Många inhyrda – sämre säkerhet?

 1. Anna Rundgren skriver:

  Hej Gisela!

  Tack för en inspirerande blogg kring HR-frågor! Jag har följt din blogg med stort intresse och tycker dina inlägg bidrar till insikt och förståelse kring det komplexa ämne som HR ofta är. Jag skriver just nu mitt exjobb på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet tillsammans med en annan tjej. Vårt uppsatsämne är strategiskt HR-arbete och vad det egentligen innebär. Vi har en kort enkät med ett fåtal frågor som tar max 10 min att besvara och vi skulle vara mycket tacksamma om du ville bidra med dina tankar kring ämnet givet din erfarenhet.

  Vänliga hälsningar Anna Rundgren

 2. tetrix skriver:

  Hejsan, jag hittade nyss denna blogg. Kul läsning och ett intressant bifogat paper!
  En fråga som väcktes: Ett område som man ofta ser relaterat till frågor om säkerhet/kultur/organisation/disorganisation är high reliability organization theory (HRO/HRT) samt sensemaking spåren inom organisationsforskning, Karl Weick och kompani. Hur ser du på dessa fält givet ditt valda ämne?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>